EMİNE BULUT CİNAYETİ HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 26.08.2019| Okunma Sayısı: 1618

                                                              

KIRIKKALE BAROSU

KADIN HAKLARI KOMİSYONU

BASIN AÇIKLAMASI

 

                            Telaffuzu bile bize ağır gelen bir vahşetle Emine Bulut Kırıkkale’de 6 yıl önce  boşandığı eşi  tarafından 10 yaşındaki çocuğunun gözleri önünde bıçaklanarak katledilmiştir. Yakınlarına başsağlığı ve metanet diliyoruz. Cinayeti nefretle lanetliyoruz.  Ne yazık ki kaderi Emine Bulut ile benzer yüzlerce Emine Bulut ve Tuba Erkol var.

                           Suçlu kim? Suçlu hepimiz değil miyiz? Cinayetleri görmezden geliyoruz!  En büyük eksikliğimiz ise bu vahşi cinayetlerin göz göre göre geliyorum demesine engel olamıyoruz. Şöyle ki Emine Bulut onu katleden cani eşi ile 2006 yılında evlenmiş, boşandığı  2013 yılına kadar aralıksız şiddet görmüştür. Hatta 2013 yılında boşanmalarına rağmen 2014 yılında katil koca hakaret ve tehditlerine devam etmiş boşanmakta bir kurtuluş yolu olmamıştır. Boşandığı eşi hakkında suç duyurusunda bulunmuş akabinde 2014 yılında Kırıkkale Aile Mahkemesince uzaklaştırma kararı verilmiştir. Yine aynı yıl Kırıkkale Asliye Ceza Mahkemesinde açılan ceza dosyası Emine Bulut’un “ne olursa olsun kızımın babası işsiz kalmasın” düşüncesiyle şikayetten vazgeçme neticesinde kapanmıştır. Bir yanda yıllarca şiddet gördüğü kişinin işten çıkarılmasına vicdanı el vermeyen Emine Bulut  diğer yanda ise çocuğunun  “Anne nolur ölme! “ serzenişleriyle gözü önünde katleden cani eski koca.

                           Üzerinde durmak istediğimiz diğer bir konu bu tür  boşanan eski  eş cinayetlerinin  kanunda belirtilen kasten öldürme suçunun nitelikli halleri arasında yer almamasıdır. Kanunda eşe karşı işlenen öldürme eylemi nitelikli hal olarak kabul edilirken eski eşe karşı yapılan öldürme eyleminde böyle bir nitelikli halin uygulanmaması özellikle son yıllarda ardı arkası kesilmeyen eski eş terörünü önlemekte yetersiz kalmaktadır. Buradan Kırıkkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak yetkili mercilerin hepsine çağrıda bulunuyoruz. Türk Ceza Kanunu madde 82’ de yer alan öldürmenin nitelikli halleri arasına eski eş kavramının eklenmesini ve kadın cinayetlerinde uygulanan takdiri indirimin tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz.

                           Ayrıca Kırıkkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak bu sabah itibariyle dosyaya katılma talebimizi bildirdik. Cani kocanın en ağır cezayı alması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Toplum olarak kadın cinayetlerini önlemek için herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Bizler bundan sonra Emineler, Tubalar, Ferideler, Sibeller olmasın diye çalışacağız. İlimizde artan bu kadın cinayetlerini nefretle kınıyoruz. Bunun için Kırıkkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak bir şikayet ve ihbar masası kuruyoruz. Aile Mahkeme Salonlarında ve bir çok yerde vatandaşlarımız bu masaya ulaşarak ücretsiz olarak hukuki yardım alacaktır. En hızlı şekilde şiddet gören, tehdit edilen kadının cani kocasından korunmasını sağlamak için ilgili yerlere tarafımızca başvurular yapılacaktır.  Yine Emine Bulut cinayetiyle ilgili video çekerek paylaşan, olay anında yardım çağırmayan, ölüm anında fotoğrafını çekerek yayın yasağına rağmen suç ve suçluyu öven paylaşımda bulunan kişiler hakkında komisyonumuz tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur.                   

                           Bir yerden başlamalıyız. Bunlar sadece devletin resmi kurumlarının mücadelesiyle halledilebilecek bir vakıa olmayıp tüm toplumun mücadelesini gerektirmektedir.

                           Kadınlara yönelik her türlü şiddet, baskı ve ayrımcılığın önüne geçmek ve kadınların yaşam hakkını garanti altına almak için gerekli tüm adımlar atılmalıdır.  Kırıkkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak kadına karşı yapılan tüm eylemlerin karşısında olup Emine Bulut cinayetini KINIYORUZ.

KIRIKKALE BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYON BAŞKANI

                       AV. Tuğçe GÜNEL

 

        

20.04.2024
AV. MUTLU KORKMAZ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.