Çocuk Adalet Sistemi Eğitim Semineri Tertiplendi

KIRIKKALE BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU

ÇOCUK ADALET SİSTEMİ EĞİTİM SEMİNERİ

KATILIMCILAR VE KONULARI:

1-     ADLİ TIP UZMANI DOÇ. DR. SALİH MURAT EKE: Suça sürüklenen ve mağdur çocuk vakaları, cinsel istismara mağduru çocuklar

2-     ÇOCUK HAKLARI ŞUBE MÜDÜRÜ MEHMET DOĞAN: Suça sürüklenen ve mağdur çocuklar bakımından soruşturma aşaması, aksaklıklar ve öneriler

3-     KIRIKKALE 4. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ HAKİMİ DR. TİMUR DEMİR: Suça sürüklenen ve mağdur çocuklar bakımından yargılama aşaması

4-     AİLE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ SOSYAL HİZMET UZMANI ZÜHAL ŞAHİN: Mağdur çocuklar ve bakanlıkça uygulanan koruma tedbirleri

Hiçbir kutsal amaç, hiçbir ideoloji, hiçbir hak, hiçbir öfke, hiçbir yetki, hiçbir sapıklık, çocukları öldürmeyi, taciz etmeyi, çocukları mağdur etmeyi ve çocukları görmemeyi, duymamayı haklı çıkarmaz.

Son yıllarda ülkemizde ne yazık ki çocuğa karşı şiddetin ve çocuk istismarı olaylarının hızla arttığı bir gerçektir. Bu durumun kamuoyunda yankı uyandıran, hepimizin yüreğini kanatan, kabul edilemez, görmezden gelinemez güncel örnekleri de hepimizin malumudur.

Çocuk söz konusu olduğunda; yaşama, gelişme, korunma haklarının güvence altına alınması, çocuğun haklarının korunması sırasında insan haklarına dayalı, adil, etkili ve süratli bir usul izlenmesi, soruşturma ve kovuşturma aşamasında çocuğun durumuna uygun, özel ihtimam gösterilmesi mecburidir.

Bu sebeple, süreçte etkin rol oynayan bizlerin, hepimizin, tek yürek olarak, ciddi biçimde ihlal edilen çocukların yüksek yararını, yaşama ve gelişme hakkını koruyabilmek adına bu semineri tertip etmiş bulunmaktayız.

Bizler, yaptığımız çalışmalarla en değerli varlıklar olan çocukların yüksek yararını korumayı görev biliyor ve tüm çocuklarımızın renkleri, dilleri, dinleri farklı olsa da dünyaya hep gülen yüzlerle bakması, hiçbir ayrımcılığa tabi tutulmadan sağlıklı bir birey olarak yetişmesi gerektiğine inanıyoruz.

Bu amaçla çocuk işçiliği, çocuk istismarı, suça sürüklenen çocuklar, mülteci çocuklar başta olmak üzere tüm çocuk hak ihlallerinde çocuklarımızın yanında olmak ve hep beraber hareket etmek zorundayız.

Çünkü yaşı kaç olursa olsun, 17 veya 27, suçlu kim olursa olsun bir zamanlar çocuk olduklarını biliyoruz. Bir bebekten bir suçlu yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılamaz.

19.04.2024
AV. MUTLU KORKMAZ

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.