BASIN BİLDİRİSİ
BASIN AÇIKLAMASI
Barolar olarak, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi kurulmasına dair 07 Ocak 2020 tarih ve 2036 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile hukuk fakültelerinin kontrolsüzce çoğaltılmaya devam edilmesini kabul edilemez buluyoruz.
Fakülte kontenjanlarının artırılması ile 80 Binin üzerinde hukuk fakültesi öğrencisi ordusu yaratılmış olması, her yıl 17 Bin Hukuk Fakültesi mezununun iş ve ekmek kapısı önünde yığılması problemi ile baş etmeye çalışırken; iktidarın, yargı reformu kapsamında verdiği söz hilafına sürekli yeni hukuk fakültesi açması son derece vahimdir.
Hukukçuluk nosyonu, ancak yeterli ve donanımlı bir hukuk fakültesinde, gerekli ders ve müfredatın tamamının ilgilisine aktarılması ve aktarılanların içselleştirilmesi ile kazanılır. Hukukçuluk, hiçbir eğitim ve disiplinin yan dalı değildir, hobi olarak öğrenilmez ve öğretilemez!
İçeriği ve yoğunluğu, hukuk fakültelerinde verilenlerin yanına asla yaklaşamayacak birtakım hukuk derslerinin alınmış olması, kişiyi bu konuda genel düzeyde ve yüzeysel bilgi sahibi yapmaktan öte geçmez ve kişiyi hukukçu yapmaz.
Popülist politikaların hukuk ve yargı sistemini getirdiği durum ortada iken, başka bir popülist politika ile sisteme son darbenin vurulmasına göz yummayacağımız bilinmelidir. 
Niteliksiz ve akademisyensiz yeni hukuk fakülteleri açılmasına acilen son verilmeli ; önceden kurulmasına karar verilip de, hala öğrenci kabul etmeyen hukuk fakültelerinin derhal kapatılmasına karar verilmeli ; belli sayıda akademisyeni, enstitüsü, kitabı, nitelikli makale ve çalışması olmayan, birbirine yakın hukuk fakülteleri birleştirilmeli, bu suretle fakülte sayısı 20'ye kadar indirilmeli, kontenjanlar düşürülmeli, hukuk fakülteleri akademik çalışma ve akademisyen yetiştirmeye yöneltilmeli, Kıbrıs ve yurtdışından, yatay ve dikey geçişler tamamen kaldırılmalıdır.
 Diğer yandan “Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanlığı tarafından TBMM Başkanlığına sunulan Zabit Kâtiplerinin hâkim ve savcı olmalarının önünü açmayı hedefleyen “2802 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklifi” verilmesine dair üzüntü verici girişimden, barolarımızın tepkisi neticesinde vazgeçilmiş olması ve büyük bir yanlıştan dönülmüş olması, memnuniyet vericidir. 
Ancak bu teklife ilişkin tartışmalar sırasında teklif sahibi milletvekilinin bazı baro başkanlarımıza karşı beyanları da asla kabul edilemez.
Hukukçu olmayanların idari hakim olmalarına, dekan olarak atanmalarına yönelik düzenlemelere hiçbir zaman sessiz kalmadığımız, daha önce de defalarca tepki gösterdiğimiz kamuoyu tarafından bilinmesine rağmen, baroları yok sayarcasına bu yönde yasa çalışması yapılmasını kabul etmemiz beklenemez
Hukuk, hukukçulara bırakılmadır. Baroları ilgilendiren konularda barolarımızın görüş ve önerileri alınmalıdır.
Kamuoyuna saygılarımızla bildirir ve duyururuz.


ADANA BAROSU
AFYON BAROSU
AĞRI BAROSU
AKSARAY BAROSU
AMASYA BAROSU
ANKARA BAROSU
ARDAHAN BAROSU
ARTVİN BAROSU
AYDIN BAROSU
BALIKESİR BAROSU
BARTIN BAROSU
BATMAN BAROSU
BİNGÖL BAROSU
BURDUR BAROSU
BURSA BAROSU
ÇANKIRI BAROSU
ÇORUM BAROSU
       DENİZLİ BAROSU
DİYARBAKIR BAROSU
DÜZCE BAROSU
EDİRNE BAROSU
ELAZIĞ BAROSU
ERZURUM BAROSU
ESKİŞEHİR BAROSU
GAZİANTEP BAROSU
GÜMÜŞHANE- BAYBURT BÖLGE BAROSU
HAKKARİ BAROSU
HATAY BAROSU
IĞDIR BAROSU
ISPARTA BAROSU
İSTANBUL BAROSU
İZMİR BAROSU
KAHRAMANMARAŞ BAROSU
KAYSERİ BAROSU
KIRIKKALE BAROSU
KIRKLARELİ BAROSU
KIRŞEHİR BAROSU
KOCAELİ BAROSU
KONYA BAROSU
KÜTAHYA BAROSU
MALATYA BAROSU
MANİSA BAROSU
MARDİN BAROSU
MERSİN BAROSU
MUŞ BAROSU
NİĞDE BAROSU
ORDU BAROSU
OSMANİYE BAROSU
SAKARYA BAROSU
SAMSUN BAROSU
SİİRT BAROSU
SİNOP BAROSU
SİVAS BAROSU
ŞANLIURFA BAROSU
TEKİRDAĞ BAROSU
TOKAT BAROSU
TRABZON BAROSU
TUNCELİ BAROSU
UŞAK BAROSU
VAN BAROSU
YALOVA BAROSU
YOZGAT BAROSU
ZONGULDAK BAROSU